Contextuele therapie

De contextuele therapie wordt ook wel de familie- of intergenerationele therapie genoemd. Deze is ontwikkeld door dr Iwan Boszormenyi Nagy. Hij gaat er vanuit dat we als mens altijd verbonden zijn met generaties voor en na ons. Centraal staat dat we ons aan de ander verbinden op een manier die voor iedereen goed is.

Er is geen plek te bedenken die meer invloed op ons leven heeft dan het gezin waar we vandaan komen. In dat gezin leren we leven. We leren er over geven en ontvangen, over verbinding en betrouwbaarheid. Het gezin waarin we opgroeiden heeft invloed op onze studiekeuze en het werk dat we doen. Maar ook op de relaties die we aangaan en op de opvoeding van onze eigen kinderen.

We krijgen van onze ouders een emotionele erfenis mee. Die erfenis bestaat uit mooie ervaringen en wijze levenslessen. Maar we krijgen ook ervaringen mee die we liever niet hadden gekregen, stenen en ballast. Onze ouders geven aan ons vanuit hun eigen erfenis. Wij gebruiken die erfenis weer in ons eigen leven en voor de toekomst. Bijvoorbeeld voor onze eigen kinderen.

Tijdens de hulpverlening onderzoeken we de erfenis. De stenen die er in zitten raken we niet kwijt. Maar met behulp van de mooie ervaringen, kunnen we ze wel een andere plek geven. Daardoor stoten we ons er niet meer aan.

De foto van de rivier verduidelijkt het beeld. De stenen blokkeren de stroom van de rivier niet meer. Het water stroomt en de bedding staat niet langer droog. Dat is vruchtbaar voor onszelf maar zeker ook voor generaties na ons. Dat kunnen onze kinderen zijn maar ook neven en nichten.