Man, 45 jaar

“Ik richtte me altijd op mijn schoonfamilie. Met mijn eigen familie had ik al jaren geen contact. Uiteindelijk heeft dat ons opgebroken, omdat ik ontdekte dat mijn eigen ouders niet te vervangen zijn door schoonouders. Ik bleek als vader veel overeenkomsten te hebben met mijn eigen vader. Dat was moeilijk. Na een tijd ontdekte ik dat mijn vader mij ook mooie dingen meegegeven heeft. Die waardeer ik nu.”

Vrouw, 21 jaar

“Mijn ouders zijn vorig jaar gescheiden. Ze bleven bij elkaar totdat wij als kinderen het huis uit waren. Ik heb er zo veel moeite me! Ik zie ook dat het niet goed gaat met mijn zus en jongere broer. Ik wil er voor hen zij, maar ik houd het niet vol.”

Vrouw, 22 jaar

“Mijn moeder overleed toen ik 20 was. Ik miste haar tijdens belangrijke momenten in mijn leven. Toen ik ging trouwen werd het me allemaal teveel. Door gesprekken heb ik geleerd hoe ik mijn moeder een plek kon geven op mijn trouwdag.”

Vrouw, 38 jaar

“Jarenlang heb ik me uitgesloofd voor mijn baas. Op een gegeven moment kwam ik met een burn-out thuis te zitten. Ik heb hulp gezocht. Daar ontdekte ik dat ik als kind geleerd had om me aan te passen. Ik leerde tijdens de gesprekken ook te bepalen wat ik wil en om me niet alleen aan te passen aan anderen. Het kostte moeite. Maar ik werk nu veel prettiger dan vroeger.”

Jongen, 8 jaar

“Mijn vader en moeder zijn vorig jaar gescheiden. Ik wist niet meer voor wie ik moest kiezen; of voor papa of voor mama. Ik leerde dat dat niet hoeft. Ze blijven altijd van mij houden, ook al zijn ze niet meer getrouwd.”

Vrouw, 68 jaar

“Ik woon alleen. Mijn ouders hebben steeds meer hulp nodig. Mijn broers en zussen verwachten van mij dat ik een groot deel van die hulp op me neem. Zij hebben een druk gezin, ik niet. Maar ik houd het ook niet vol. Wie zorgt er voor mij? Tijdens de gesprekken werd ik gestimuleerd om hierover het gesprek met mijn broers en zussen aan te gaan. Was best lastig. Het kostte mij ook moeite. Achteraf ben ik blij dat ik het gedaan heb.”